Sunday, August 23, 2020

Чудесен атлетически празник в съботния ден!

 

IV турнир-мемориал “Коста Василев” – Шабла 2020

Много емоции при разнообразна програма под жаркото слънце

Макар и далече, далече в североизточния край на Родината Шабла, четвъртият пореден турнир-мемориал „Коста Василев” се превърна в истински празник на Царицата в последните дни на август. Посветен на паметта и делото на един от най-изтъкнатите деятели на спорта в Шабла – Коста Василев (спринтьор от Спортния техникум в Пловдив преди половин век и страстен стожер на атлетиката в Шабла), мемориалът обещава да се превърне в традиционен и да събира все повече и повече ъстсезатели от всички възрасти.

Организиран с голямо старание от Веселин Василев (предстедател на СКЛА „Нефтяник 2014” Шабла и един от възпитаниците на Коста Василев), с неоценимата помощ на община „Шабла” с кмет Мариян Жечев и старши експерт по спортната дейност Живко Янев, турнирът събра повече от 200 състезатели от най-малките (родени 2013-2014) до мъжете и жените...... Представители на 14 клуба мериха сили на кокетния стадион с тартанова писта.

Подготовката за турнира бе започнала отрано и тежката задача се бе паднала както на домакините, така и на помощниците от „Черно море 2005” Балчик в лицето на треньора Андриан Андреев и съпругата му – главният секретар на турнира Десислава Андреева. Които впрочем свършиха перфектно работата си и помогнаха много по самото провежdане на състезанието. Съдиите от Добрич и Варна също се включиха съвсем успешно и тяхната роля по време на стартовете бе повече от ползотворна. И неуморният пловдивчанин Костадин Тодоров (който впрочем е състезател именно на „Нефтяник 2014” и многократен шампион на копие при ветераните) цял ден съдийства в секторите за скок дължина и копие, като накрая се включи и като състезател, заемайки второто място на копие!

Какво бе най-значимото? Да започнем от личното постижение на Михаела Петкова (КЛАСА) в хвърлянето на копие. С треньора й Борис Воденичаров пътуваха с автомобил повече от седем часа в съботния ден, но успяха да пристигнат навреме. Успешно излекuвала травмата си. Петкова започна загрявката си в отлично настроение. След два „опипващи” опита (51.51 и 51.50), в третия Михаела с 56.54 се доближи на педя до личния си рекорд, после пропиля четвъртия (53.55), но в петия и шестия си опит (57.90 § 58.02) показа (и доказа), че 60-метровият рубеж за нея съвсем не е мираж, дори за момента. Остава й да потвърди възходящата си форма и на предстоящата Балканиaда...... И Лили Стойчева (Атлетик Хасково, тр. Павел Иванов) дойде да уважи състезанието и да прави компания на Петкова. Макар и без треньора си, Лили още в първия си опит си направи лично (49.92) и остана само на …. 8 см (или три пръста) от заветната 50-метрова граница. При мъжете в копието юношата Георги Георгиев (Г. Дъков Плевен, тр. Галя Николова) дойде да „гони” 60-те метра, но като че се бе „навил” повече от необходимото и не успя в намериенята си за последния си старт за 2020 г. Според треньорката му Николова, Георги има великолепни физически качества и само изглаждането на грапавините в техниката ще помогне Георгиев скоро да се цели много зад 60-ия метър..... Тук ветеранът Костадин Тодоров „захапа” 50-те метра – 50.02, а чукохвърлячът от Балчик Живко Господинов също си направи лично на...копие (40.50) за третомясто, след като стори това и на гюллето (13.12) за още един бронзов медал.

Христо Банков (Чм 2005 Балчик, тр. Андриан Андреев) след години на студентство в САЩ се завърна у нас и се загуби за малко от стадиона. Но сега се е завърнал в сектора за гюлле дваж по амбициран и съсредоточен (16.60 м за победата му вчера!).

При юношите под 18 години талантливият варненец Радослав Пенев (Супер спорт, тр. Димо Радев) показа отлични спринтьорски качества (100 м 11.1 (изв. класирането) и 200 м 23.1, но в „специалността” на треньора си Димо Радев (7.48 като юноша) нещо все не може да се справи с вълнението и грешките в засилването! Вчера победа със „само” 5.76 м). Може би Радослав трябва да си „почине” малко от скока и да се стабилизира психически (Пенев е твърде интелигентен, но като че повечко чувствителен!), за да може след година-две да го видим да се приземява много над седмия метър. Все пак нека припомним, че Радослав бе шампион зимата в зала „Фестивална” при юношите под 18 години на скок дължина.....Хубаво впечатение (за края на сезона) оставиха и победителят на 100 м Валентин Иванов (Чм Атлетик, тр. Атанаска Ангелова) 11.2, както и двойният медалист Антонио Гатовски (Чм Атлетик, тр. Ат. Ангелова) (втори на 200 м 24.0 и трети на 100 м 11.7). Пък и Калоян Арабаджиев (Супер спорт Варна, треньор Калин Стефанов) не остана длъжен никому - срребро на 100 м с 11.7 сек.....Доволен и леко изненадан остана треньорът от Супер спорт Варна Димо Радев - "неговият" Борис Белев на копието грабна златния медал с 38.01 м (личен рекорд.......

В тласкането на гюлле при юношите Тодор Петров (СКЛА Добрич, тр. Галин Костадинов) гонеше големия резултат (над 19.50 м!) и направи три фаула. Изключително здрав и силен, Тодор трябва на всяка цена да стане наследник на именитите ни гюллетаскачи Тодор Артарски, Вълчо Стоев, Никола Христов, Венцислав Христов, Георги Тодоров, Георги Иванов и...най-вече на треньора си Галин Костадинов..... Днес Петров приключи на две педи от личното си – 18.54 м

При момчетата под 16 години плевенчанинът Радостин Миленов (Г. Дъков, тр. Галя Николова) си направи лични, (макар и с ръчно измерване) и на 100 м (11.4), и на 200 м (24.3), но може би треньорката му ще го готви за хвърляния по-нататък....

Приятно впечатлетние остави талантгливият 14-годишен варненец Калин Йорданов (Супер спорт Варна, тр. Димо Радев) в скока на дължина. Още в първия си опит той си направи личен рекорд, а във втория с лек фал се приземи на около 5.35 м...Радев има големи надежди за Калин още следващата година.....

Ще видим! Пак при момчетата под 16 години възпитаникът на треньора Здравко Димитров Преслав Вълев (Чм 2005 Балчик) пък си направи лично на тласкане на гюлле (15.15 м с 4 кг) и потвърди разностранните си заложби. Нека припомним, че Преслав това лято на два пъти надхвърли 70-е метра на хвърляне чук (с 4-килограмов уред).

При момчетата (2007) атлетите на Симеон Попхлебаров от „Супер спорт” Варна Павел Грозев (първи на 60 м 8.1) и Росен Димитров (шампион на скок дължина 4.91 м) са стари познайници още от шампионата по четирибой за момчета под 14 години. Достоен конкурент на 60-е метра на Павел бе плевенчанинът Тихомир Иванов (Г. Дъков, тр. Галя Николова) – 8.2. А на гюллето (3 кг) балчиклия Димо Андреев (Чм 2005 Балчик, тр. Андриан Андреев) бе с метър и половина пред останалите – 9.42 м.

И сред момченцата (родени 2008-2009 г.) имаше проявени таланти – Калоян Михайлов (Супер спорт Варна, тр. С. Попхлебаров) бе с два метра пред останалите на 60 м – 8.3 сек. Калоян спечели още един златен медал - на скока на дължина с 4.40 м, пред Александър Колев (Добруджа Дч) - 4.35 м.

По-големият син на Борис Воденичаров - Димитър (КЛАСА) доста поотрасна за годините си (роден през 2009) и тласна 2 кг гюлле на повече от три метра по-далече от конкурентите си – 10.91 м! При момчетата (родени 2010) два медала отмъкна добричлията Иван Кирчев (СКЛА Добрич, тр. Г.Костадинов) – златен на 60 м с 9.4 и сребърен на скок дължина с 3.65 м. Тук свидетествахме на още една „домакинска” победа - на Калоян Ялнъзов (Нефтяник 2014, тр. Веселин Василев) на скок дължина с 3.86 м.

Съвсем естествено емоции имаше и при най-малките момченца. В групата родени 2011-2012 Валентин Иванов (Супер спорт Варна, тр. С.Попхлебаров) не даде шанс на останалите и се окичи с две „злата” – на 60 м 8.9 и на скок от място 1.88 м. Повечето от най-най-малките (родени 2013 – 2014) се явиха за пръв път на състезание, а варненци пак не отстъпиха никому първите места. Атлетите от Супер спорт Варна Елин Николаев (първи на 60 м 9.7 и трети на скок от място 1.60 м) и Теодор Стефанов (втори на 60 м и първи на скок от място 1.72) допуснаха до медал в своята група единствено представителя на домакините Петко Франгов (Нефтяник 2014) – трети на 60 м 10.1 и втори на скок от място – 1.70 м.

ДЕВОЙКИ И МОМИЧЕТА. В последното си състезание при девойките под 20 години за 2020 година варненката Елена Георгиева (Чм Атлетик, тр. Иванка Тихова) се постара да зарадва най-вече баща си. Но Георги Георгиев както винаги бе строг и критичен и бе удовлетворен само от трите победи на дъщеря си – 100 м 12.3, 200 м 25.5 и на щафетата 4х400  м в щафетата на Черно море Атлетик Варна заедно с Габриела Стефанова, Нина Станкова и Наталия Кременска.

Треньорката от „Енерджи” Пловдив Любомира Бръмбарова бе довела двете си дъщери – Мила и Сияна, както и племенницата си Ива Деливерска чак от сърцето на Тракийската долина. Мила Димитрова бега навито и събрано  при девойките под 18 години (100 м 12.1 и 200 м 26.0), но без съпротивата на следващата я Полина Петева (Супер спорт Вн) – 12.7 и 28.7. Две победи в хвърлянията (при същите девойки под 18 години) взе Емма Милчева (Тракия 96 Пд, тр. Дора Тодорова) – на гюлле с личен рекорд (11.29) и на копие 36.26 м....

И треньорът и президент на „Евър” Варна Крум Крумов отпразнува в Шабла 20-годишнината от съзадването на клуба си с победата на чаровната Малина Стоянова (при момичетата под 16 години) - 100 м 12.8. Въобше Крумов не пропуска състезание от всякакво естество и всячески се старае да проверява възпитаниците си (и сега групата на „Евър” наброяваше повече от 20 състезатели!). Хубаво скочи на дължина за второто място Вероник Жекова (Супер спорт Варна) – личен рекорд от 4.71 м, тя завърши със сребро и на 100 м (13.2). Въобще в скока на дължина 15-годишните атлетки се надпеварваха да си правят лични рекорди: Шампионката Паолина Дочкова (Радуканови Видин, тр. Мирослав Радуканов) с 4.76 м, третата Кремена Матеева (Добр Добрич, тр. Силвия Петрова) 4.61, четвъртата Виктория Христова (Супер спорт Вн) 4.56. Петата тук Вержиния Костадинова (Добр Добрич, тр. Силвия Петрова) не бе доволна от своите 4.51 м, но като известна компнесация (за нея и треньорката й) дойде победата на 200 м – 27.8 сек. В скока на дължина извън класирането 14-годишната Ина Вебер (Супер спорт Варна) изненада с чудесен резултат – 4.70 м... На гюллето в тази възрастова група добричлийката Мариела Маркова (СКЛА Добрич, тр. Галин Костадинов) тласна 3-килограмовата стоманена сфера на 9.14 м.....

В групата на момичетата (родени 2007 г.) втората дъщеря на Любомира от „Енерджи” – Сияна Бръмбарова отнесе за Пловдив два златни медала – на 60 м 8.1 и на скок дължина – 5.26 м! А варненката Габриела Христова (Евър, Тр. Крум Крунов) бе достойна нейна опонентка – с два сребърни медала – на 60 м 8.1 и на скок дължина 4.96 м. Две трети места пък завоюва Виктория Чанкова (Супер спорт Варна, тр. С.Попхлебаров) – 60 м 8.2 и скок дължина 4.56. Над 4метра и половина скочиха и Анджелина Колева (Супер спорт Вн) 4.52 и Мартина Стефанова (Радуканови Видин) – 4.51 м....

Дребничката (но много пъргава и пластична!) Ива Деливерска (момичета 2008 – 2009) от „Енерджи” заплени зрителите с двете си победи – 60 м 8.2 и скок дължина 4.53 м. Такъв талант при най-малките отдавна не бяхме виждали! В скока до някое време й водеше Габриела Янкова (Супер спорт Вн) 4.44. Бронзов медал тук си заслужи дъщерята на органзиатора на турнира Веселин Василев – Кремена Димитрова (Нефтяник 2014 Шабла) – 4.30 м. Но баща й твърдеше, че Кремена може да скочи много повече – поне 4.80 – 4.90 м..... За Димитрова предстои пътуване до Бърно за Европейските детски атлетически игри и.... Впрочем Кремена Димитрова взе достоен и заслужен реванш в тласкането на гюлле (2 кг) – категорична победа с 9.38 м, пред едната от двете близначки Андрееви – Теодора (сестри на олимпийския младежки шампион на чук Валентин Андреев, който вчера бе гост на турнира и помогна в съдийстването!). Трета на гюллето в тази група (2008-2009) с бронзов медал завърши Стефани Димитрова – дъщеря пък на известната ни дискохвърлячка и настояща треньорка в „Черно море Атлетик” Вн Атанаска Ангелова.

Треньорът от Видин Мирослав Радуканов не можеше да се нарадва на двата златни медала при момичетата (род 2010 г.) на нежната и чаровна Божидара Иванова (Радуканови Видин) – първа и на 60 м (8.9), и на скок дължина (с личен рекорд от 4.00 м!). Втора на скока се класира дъщерята на бившите лекоатлети и сега треньори семейство Силвия и Милен Петрови – Мирела Минчева (Добруджа Дч) – 3.78 м.

Малките „врабчета” на Симеон Попхлебаров в групата (2011 – 2012) обраха медалите в тази възраст – Росина Колева 9.4, Ивора Иванова 9.4 и Кайра Садък 9.6 в бягането на 60 м и на скок от място Ивора Иванова 1.97, Кайра Садък 1.88 и Росина Колева 1.85 м....

Програмата започна със спринта на 60 м при най-малките – момичета 2013 – 2014. Рускокоската Александра Панова (Нефтяник 2014, тр. Веселин Василев) надбяга с цяла секунда останалите – 10.6 за златния медал (пред Яна Кацарова (Супер спорт Вн) 11.6). Минутки по-късно Александра грабна още един златен медал – на скок от място (1.52), следвана отново от Яна Кацарска – 1.37.

Разширената програма даде възможност за изява на възможно най-голям брой участници във всички възрастови групи – от 6-годишните, до най-големите – мъже и жени. Може би за в бъдеще ще трябва да се помисли за разделянето на турнира в два полудни, но това си е грижа и отговорност най-вече на организаторите. Които вропчем сполучливо се справиха с всички перипетии и трудности около организацията и провеждането на мемориала. Пожелаваме им и догодина (за малкия юбилей) да продължат традицията с възможност да бъдат поканени и състезатели от други краища на България...

Снимки: в-к „Изгрев” Шабла; Любомира Бръмбарова

No comments:

Post a Comment